25°C
Mostar 29°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 23°C
Bihać 16°C

20.11.2023 / 22:30 Svijet - Bjeloruski predsjednik

Lukašenko poručio Srbiji: Govoriti jedno, a radit drugo nije dobro

Lukašenko poručio Srbiji: Govoriti jedno, a radit drugo nije dobro
Foto: X


Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je danas Srbiju da odluči kakav odnos želi imati s njegovom zemljom.

Na sastanku s novim ambasadorima Bjelorusije u nekoliko zemalja, uključujući Srbiju, Lukašenko je rekao da treba vidjeti koju politiku Srbija vodi i želi voditi prema Bjelorusiji, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

“Ako žele (saradnju), onda mora biti rezultata na području trgovine i ekonomije. Ako žele mahati repom, grubo govoreći, i podržavati evropske i američke sankcije protiv Bjelorusije, to je njihova stvar, neka ih podrže ako su zaboravili dobro s naše strane”, kazao je Lukašenko.

Lukašenko, koji je danas imenovao nove ambasadore u Srbiji, Kini i još nekoliko država Afrike i Azije, naveo je da će Bjelorusija, ako Zapad i Amerika ne žele sarađivati s njom, “čuvati svoje ambasade tamo gde je to nužno” i da će prebaciti glavne diplomate u one zemlje koje žele saradnju s Minskom.

“Sarađujemo s mnogim zemljama. Trebamo ojačati te odnose, to se odnosi i na Srbiju, ali treba shvatiti što ona želi. Govoriti jedno, a raditi potpuno suprotno, takva politika nikome ne treba”, dodao je Lukašenko.

Srbija se prošle godine pridružila sankcijama koje je Evropska unija uvela Bjelorusiji, ali se u augustu ove godine nije uskladila s odlukom Evropske unije o proširivanju sankcija Minsku.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo