15°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

25.05.2024 / 08:53 Svijet - Pentagon

Ministar odbrane SAD-a uspješno operisan, vraća se službenim dužnostima

Ministar odbrane SAD-a uspješno operisan, vraća se službenim dužnostima
Foto: Agencija

Američki ministar odbrane Lloyd Austin nastavio je sa svojim službenim dužnostima nakon medicinskog zahvata, objavio je Pentagon.

Austin je prošao "uspješan i minimalno invazivan naknadni zahvat u vezi s njegovim problemom s mjehurom", saopćio je Pentagon.

On je svoje službene dužnosti zbog liječenja privremeno prepustio svojoj zamjenici Kathleen Hicks, saopćio je Pentagon. Operacija nije bila povezana s dijagnozom raka kod 70-godišnjeg Austina, dodaje se. Vratio se kući i ne očekuju se promjene u njegovu službenom rasporedu.

Bijela kuća i američki Kongres obaviješteni su o zahvatu, saopćio je Pentagon. U Sjedinjenim Američkim Državama je uobičajeno da se javnost pomno informisan o zdravstvenom stanju njihovih najviših političara.

Austina su početkom godine kritizirali zbog prešućivanja raka prostate i boravka u bolnici zbog komplikacija tokom operacije. Ni američki predsjednik Joe Biden nekoliko dana nije znao da je njegov ministar u bolnici.

Pentagon je nakon toga pokrenuo interne istrage kako bi osigurao odgovornosti i lance obavijesti u slučaju ministrove bolesti. Nakon incidenta, ministarstvo je dalo vrlo detaljne informacije o Austinovu zdravstvenom stanju. Sredinom februaru službene je dužnosti nakratko prepustio Hicks zbog problema s mjehurom.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo