13°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

16.06.2024 / 15:33 Svijet - Švicarska

Samit o Ukrajini utvrdio smjernice za mirovne pregovore sa Rusijom

Samit o Ukrajini utvrdio smjernice za mirovne pregovore sa Rusijom

Osamdeset zemalja složilo se da teritorijalni integritet Ukrajine mora biti osnova svakog mirovnog sporazuma.

Švicarska, koja je bila domaćin samita, saopštila je da je u razgovorima učestvovalo više od 90 zemalja, a velika većina njih je potpisala komunike, prema listi koju su švicarski organizatori objavili na kraju zasjedanja.

Saudijska Arabija, Indija, Južna Afrika, Tajland, Indonezija, Meksiko i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su među zemljama koje su učestvovale, ali nisu potpisale konačno saopštenje.

Brazil, koji je na spisku prisutnih bio naveden kao "posmatrač", takođe se nije našao kao potpisnik.

"Smatramo da postizanje mira zahtjeva učešće i dijalog između svih strana", navodi se u dokumentu.

"Ponovo potvrđujemo našu posvećenost... principima suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih država, uključujući Ukrajinu, unutar njihovih međunarodno priznatih granica", dodaje se u dokumentu.

Završni dokument takođe poziva da svi ratni zarobljenici budu oslobođeni u "potpunoj razmeni" i da se sva ukrajinska deca koja su "deportovana i protivpravno raseljena" vrate u Ukrajinu.

Kijev optužuje Rusiju da je otela skoro 20.000 djece iz dijelova istoka i juga zemlje nad kojima su njene snage preuzele kontrolu.

Radne grupe na samitu su se bavile i pitanjima globalne bezbednosti hrane i nuklearne bezbednosti.

"Sigurnost hrane ne smije da bude naoružana ni na koji način", navodi se u deklaraciji i dodaje da je pristup lukama u Crnom i Azovskom moru "kritičan" za globalno snabdijevanje hranom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo