8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

08.03.2020 / 20:00 Intervjui - Novi predsjednik KO SDA USK

Mirsad Vojić: Većinu ćemo graditi na zdravim temeljima

Mirsad Vojić: Većinu ćemo graditi na zdravim temeljima
Mirsad Vojić / Vijesti.ba
U petak je u Bihaću održana izborna Skupština Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Unsko-sanskog kantona.

Za novog predsjednika ove organizacije izabran je Bišćanin Mirsad Vojić. Kako su naveli iz stranke, radi se o istaknutom članu SDA od njenog osnivanja. Vojić je dvanaest godina bio kantonalni ministar za pitanja boraca i RVI, u dva navrata izabran je za vijećnika u GV Bihać. Veteran je odbrambeno-oslobodilačkog rata i ratni vojni invalid.

Vaš izbor na mjesto predsjednika Kantonalnog odbora SDA USK je za mnoge iznenađenje. Niste poznati široj javnosti, niste, čini se, bili politički aktivni.

VOJIĆ: To apsolutno nije tačno. Činjenica jeste da se moj rad uglavnom ograničavao na kanton i da van toga nisam imao velike ambicije. U Sarajevu imamo naše predstavnike koji znaju reprezentovati interese našeg kantona. Meni je stalo do stranke ovdje, do Krajine, volim raditi na terenu i privržen sam našim ljudima. Mislim da je to moja najveća prednost koja je na kraju bila presudna. Unutarstranački izbori nisu isto što državni izbori. Ovdje nije toliko bitan PR i pojavljivanje u medijima, koliko rad sa bazom i ono što o tebi misle iskreni članovi stranke.

Kampanja u Krajini bila je burna. Društvenim mrežama širile su se mnoge dezniformacije, nagađanja koja su se nakon izbora pokazala potpuno netačnim. Kako to komentarišete?

VOJIĆ: Ako je Krajina u nečemu doživjela pravi procvat to su sigurno lažne vijesti i razne instant stranice na društvenim mrežama po kojima opozicija besomučno blati SDA. Na to smo već svi navikli. Nema funkcionera SDA kojeg razni anonimusi nisu uzeli na zub. Ja se na to ne obazirem, ne pratim tu quasi-medijsku scenu uopće. Ako imaju neki kompleks zbog snage SDA i ako na takav način žele da ga liječe, onda ja s tim nemam nikakav problem.

Pogotovo se A-SDA čini da su lažni profili na Facebooku način kreiranja javnog mnjenja, iako ih rezltati izbora svaki putdemantuju. Tako im se i sada činilo da mogu uticati na izbore u stranci. I opet su se prevarili. Moram reći da je pomalo žalosno da smo napade doživjeli od ljudi koji nikad u istoriji postajanja svoje stranke nisu održali nijedne izbore, koji čak ni ne drže sjednice organa. Ali, opet, to je njihova politika i ja u to neću ulaziti.

Posljednje dvije sedmice u jsvnosti je bila aktuelna afera "snimak". Smatrate li da se SDA dobro snašla suočena sa ovim izazovom?

VOJIĆ: Mislim da se Asim Sarajlić ponio vrlo odgovorno dajući ostavku na sve funkcije u stranci. Poredite ga, naprimjer, sa već bivšim predsjedavajućim Skupštine USK Aganom Bunićem koji nakon objave njegovih snimaka nije htio ni da čuje o smijeni. Čak dvije sjednice Skupštine su trebale da vratimo dostojanstvo ovom zakonodavnom tijelu a on i dan-danas ucijenjuje većinu i ne daje da se imenuje novi predsjedavajući u nadi da će se vratiti na tu poziciju. To poređenje najbolje pokazuje razliku između SDA i ostalih.

Kakvi će u narednom periodu biti vaši prioriteti kad je u pitanju SDA USK?

VOJIĆ: Mislim da imamo solidne temelje. Ako pogledate situaciju prije četiri godine kad su u SDA frcali sukobi i kad su kantonalni zastupnici glasali po vlastitom nahođenju, onda vidite kakav je napredak napravljen. Svakako zasluge pripadaju mom prethodniku Šemsudinu Dediću.

Ono čemu se sad trebamo posvetiti je zacrtao prošlogodišnji Kongres. Stranku trebamo otvoriti prema novim ljudima, trebamo povećati učešće žena i mladih. Vrijeme je i za ozbiljan terenski rad. Mnogi naši članovi počeli su stranku tretirati kao biro za zapošljavanje, stalno imaju neke zahtjeve. Ovo je gotovo. Ko želi biti u SDA i želi provoditi njenu politiku uvijek će biti dobrodošao. Ko misli da je stranka sredstvo za realizaciju ličnih ambicija nek ide kod Konakovića ili kod Šepića.

U perspektivi tu su i lokalni izbori. Zbog podjela koje sam pominjao, 2016. smo ostali sa samo jednim načelnikom. Kasnije smo na prijevremenim izborima u Bužimu vratili Bužim, no naravno naše ambicije su puno veće.

Nakon smjene Vlade Kantona Sarajevo, USK ostaje posljednji kanton u kojem opstaje Vlada napravljena kad su se sve stranke udruživale protiv SDA. Hoće li i ova Vlada pasti?

VOJIĆ: Na red će doći i Vlada USK. Ova trenutna pat pozicija u kojoj Vlada USK nema većine, pa pred svaku sjednicu Skupštine mora skupljati ruke je jednostavno neodrživa. Cijenu tih ruku svaki put plaćaju građani USK jer ih Vlada ne pridobiva novcem iz svog džepa već onim budžetskim. Evo dokaza. U decembru Vlada je predložila budžet u iznosu od 236,5 miliona KM. Prije par dana neki sasvim novi budžet od 238,5 miliona KM. Oovom prvom prijedlogu više se uopće ne priča. Dakle, Vlada je „napumpala“ budžet sa dodatna dva miliona u nadi da kroz ta dva miliona kupi podršku nekog nedostajećeg joj zastupnika.

Nova većina je neophodna da zaustavi te štetne procese, ali moramo da je gradimo na zdravim temeljima, skroz drugačijim od onih koje je postavila trenutna vlast.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo