6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

08.09.2020 / 20:00 Intervjui - Razgovor za Vijesti.ba

Ahmetović: Hrvatska vodi lošu politiku prema BiH, SDP se ponašao elitistički

Ahmetović: Hrvatska vodi lošu politiku prema BiH, SDP se ponašao elitistički
Foto: Vijesti.ba

Kandidatkinja za predsjednicu SDP-a Hrvatske Mirela Ahmetović kazala je u intervjuu za Vijesti.ba kako ova partija već duže vremena nema prepoznatljivu politiku, što je rezultiralo i katastrofalnim rezultatima na prethodnim izborima.

Ahmetović, inače načelnica Omišlja, kaže kako će birači i simpatizeri partije dobiti jedan moderan SDP ukoliko ona pobijedi na unutarstranačkim izborima.

U intervjuu je govorila i o budućoj politici SDP-a i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, kritikama na račun predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, odnosu prema prošlosti…

Razgovarao: Haris Ljevo


Šta je razlog SDP-ovog katastrofalnog rezultata na posljednjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj?

AHMETOVIĆ: Već duže vrijeme nemamo prepoznatljivu politiku koja bi motivirala simpatizere i birače moderne i progresivne ljevice i građanskog centra da iziđu na izbore. Naši sukobi unutar stranke i opća zapuštenost naših organizacija na terenu stvorili su apatiju kod članstva. Ponašali smo se elitistički, nismo slušali članove, bavili smo se sobom. U isto vrijeme, Plenkovićevo lažno umivanje HDZ-a palo je na plodno tlo kod urbanih birača, a zbog pandemije mnogi su odlučili ostati doma. No, nema opravdanja za našu neaktivnost i nedostatak vizije. Zbog toga smo kažnjeni na izborima.

Da li se slažete s komentarima političkih analitičara da je SDP skrenuo udesno, izdao principe ljevice i počeo koketirati s nacionalizmom dok je po pitanju ekonomije postao liberalna stranka?

AHMETOVIĆ: SDP nikada nije bio za nacionalizam. Mi smo velika nacionalna stranka, ali otvoreni za ljude koji su različiti, posebni, pristojni. Ne prihvaćam tezu kako samo desne stranke mogu štititi nacionalne interese, SDP kao stranka lijevog centra to isto može i mora. Primjerice, ja sam kao SDP-ova načelnica snažno prosvjedovala protiv izdaje nacionalnih interesa u procesu izgradnje LNG terminala u mom Omišlju. Također su moji kolege iz SDP-a godinama upozoravali na štetnu politiku oko INA-e, najveće hrvatske kompanije. To je patriotizam u onom esencijalnom obliku. Što se tiče ekonomske politike, socijaldemokracija zahtjeva ekonomsko promišljanje i umjerenost. Između dvije krajnosti - moćne države koja određuje pravila tržišta i slobodnog tržišta koje postaje Bog u globaliziranom svijetu - socijaldemokracija mora naći sredinu i iskoristiti poticanje gospodarstva za blagostanje pojedinca, ali i za socijalne programe koji rubove društva neće ostaviti prepuštene samima sebi. Ne vidim da je SDP odustao od takve ekonomske politike, ali je nije dovoljno dobro približio građanima. I to je jedan od razloga gubitka izbora.

Ukoliko pobijedite na unutarstranačkim izborima i postanete predsjednica, kakav SDP možemo očekivati?

AHMETOVIĆ: Moderan, brz, efikasan, na usluzi svim svojim članovima i građanima. Moramo biti sposobni rješavati probleme ljudi u stvarnom vremenu, a ne samo beskrajno diskutirati. Imat ćemo i čvrst i utemeljen stav u bitnim pitanjima, a cilj je vratiti i okupiti stručnjake u stranci, i oko stranke. SDP treba biti uključiva, pristojna, građanska stranka lijevog centra u kojoj će biti mjesta za svakoga tko želi civiliziranu i modernu Hrvatsku. SDP će biti lučonoša i avangarda u hrvatskoj politici, lišen klijentelizma, okrenut čovjeku zbog kojeg postoji. Nemamo vremena za čekanje dok HDZ korupcijskim skandalima uništava zemlju. Moramo se pokrenuti, odlučno udariti po korupcijskoj hobotnici i vratiti dostojanstvo i nadu i onom najslabijem među nama. To je SDP kojeg ćete gledati pod mojim vodstvom.
 
SDP Hrvatske, čast izuzecima u toj partiji, u zadnje vrijeme je po pitanju odnosa prema Bosni i Hercegovini bio sličan ili isti HDZ-u. Može li se takav odnos promijeniti na bolje s vama na čelu partije?
 
AHMETOVIĆ: Prije svega, moramo postati jedni drugima bolji susjedi i prestati se svađati. Nisam primijetila da SDP ima prema Bosni i Hercegovini imalo negativan stav, pogotovo stavove slične HDZ-ovim. Bosanskohercegovačka javnost i građani moraju shvatiti da Hrvatska uvijek pažljivo gleda prema Bosni i Hercegovini upravo zbog loše politike devedesetih koja u mnogočemu nije bila iskrena s hrvatske strane. Ali isto tako, bilo je pogrešaka i nerazumijevanja od strane BiH. Mislim da u budućnosti trebamo gledati na one stvari koje nas spajaju, umjesto da stalno kopamo po kompliciranoj prošlosti. Moj je stav, a takav će biti i stav SDP-a, da u nama imate iskrene partnere koji će vam pomoći u približavanju Europskoj uniji i da će Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma uvijek poštovati nedjeljivost  i teritorijalnu cjelovitost BiH. SDP sigurno neće dozvoliti da se vode neke zakulisne igre s BiH. Naravno, po Ustavu smo dužni brinuti o hrvatskom narodu u BiH koji konstruktivno i iskreno mora tražiti rješenja u dogovoru s druga dva naroda. SDP podržava potpunu ravnopravnost sva tri naroda.
 
Predsjednik Hrvatske, inače socijaldemokrata Zoran Milanović, nedavno je odlikovao jedinice HVO-a i generala Zlatana Miju Jelića iako su te jedinice obuhvaćene presudom Haškog suda za UZP, dok je Jelić optužen za zločine pobjegao iz BiH u Hrvatsku. Može li se takva politika uopšte smatrati socijlademokratskom i antifašističkom?

AHMETOVIĆ: Ne mogu ulaziti u odluke predsjednika Milanovića. Što se tiče Oluje, ona je za nas u Hrvatskoj prestanak rata i proslava mira. Oluja je okrenula vojnu i diplomatsku ravnotežu u korist Hrvatske i stvorila preduvjete za brže okončanje sukoba u BiH te spasila bihaćku enklavu sudbine Srebrenice.

Jedan od najsvjetlijih detalja Oluje bilo je spajanje Hrvatske vojske i 5. korpusa Armije BiH. Što se tiče uloge HVO-a, ta uloga u kontekstu Oluje je pozitivna jer su prema tekstu Splitske deklaracije koju su potpisali predsjednici Tuđman i Izetbegović stvoreni uvjeti da združene snage HV-a, HVO-a i Armije BiH uđu u borbu protiv Mladićevih dželata i dokinu san o Velikoj Srbiji. Dakle, uloga HVO-a u operaciji Oluja je nedvojbena i te jedinice su zaslužile odlikovanje. Ako govorimo o UZP, ta kvalifikacija odnosi se na period hrvatsko-bošnjačkog sukoba godinu ili dvije ranije. Ne bih generalizirala jer i sa strane Armije BiH počinjeni su brojni zločini koji do danas nisu procesuirani. Mislim da je puno važnije to što su i HVO i Armija BiH kasnije postali saveznici i zajedno s Hrvatskom vojskom oslobađali BiH od okupatora.  Što se tiče generala Jelića, on nije primio odlikovanje za sebe, već kao zapovjednik jedinica HVO-a. Milanović je uvjereni socijaldemokrat i antifašist i to uopće nije upitno.

Američki State Department i EU u posljednjim svojim izvještajima su Hrvatsku ocijenili kao zemlju u kojoj je ustaštvo i fašizam u porastu. Kolika je odgovornost SDP-a za takvo stanje jer je, čini se, bo nedovoljan u osudi takvih pojava i koliko će se to promijeniti s vama na čelu partije?

AHMETOVIĆ: Desni i nacionalistički pokreti jačaju svugdje u svijetu, Hrvatska nije izuzetak. Mislim kako situacija nikako nije dramatična, iako smo kao stranka pozvani odlučnije upozoravati na reviziju povijesti i afirmaciju ustaštva. SDP je oduvijek stajao na pozicijama slobode, mirotvorstva i antifašizma. Učinit ću sve da SDP jasnije preuzme svoju prirodnu ulogu brane šovinističkim nastojanjima glorifikacije fašizma i njegovih domaćih inačica poput ustaštva. Najbolji lijek protiv toga su razvoj zemlje i obrazovanje mladih. Tu moj SDP čeka najviše posla, ali tog posla ja i moj tim se ne bojimo. To je veselje i čast.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo