9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

06.11.2020 / 17:54 Intervjui - Kandidat za načelnika Ključa

Musić: Uvjeren sam da će ishod ovih izbora biti promjena

Musić: Uvjeren sam da će ishod ovih izbora biti promjena
Foto: Vijesti.ba

Iako opozicija računa da će 15. novembra povećati broja načelničkih pozicija u Bosni i Hercegovini, vrlo bi se lako moglo dogoditi suprotno.

Jedna od općina u kojoj je, nakon osam godina, vlast SDP-a ozblijno poljuljana je Ključ.

Razgovarali smo sa kandidatom SDA za načelnika ove općine, Jasminom Musićem.


Ključ je jedna od malobrojnih općina u BiH u kojima je već drugi mandat na vlasti načelnik iz SDP-a. Kako u svjetlu toga ocjenjujete Vaše šanse?

MUSIĆ: Nezahvalno je ocjenjivati samog sebe, mada mogu reći da sam generalno zadovoljan reakcijama na terenu. Uvjeren sam da građani Ključa žele promjenu i da će ishod ovih izbora upravo biti promjena. SDP je u proteklih osam godina imao priliku u Ključu popraviti stanje i mislim da su i sami svjesni da nisu ispunili očekivanja. Nakon 2012. godine ovo je prva kampanja u koju su ušli bez programa za naredni mandatni period. Razlog tome vidim u činjenici da ne mogu najaviti neka rješenja za iduće četiri godine, a pronaći obrazloženje zašto to nije realizirano u proteklih osam godina.

Prije četiri godine glasno je bilo o otvaranju u Ključu pogona Preventa. Moglo se steći utisak da se stvari ipak kreću na bolje?

MUSIĆ: To je bilo prije četiri godine, međutim danas se taj isti Prevent sveo na svega tridesetak zaposlenih i nastavlja sa otpuštanjem radnika. Jedna od posljedica toga jeste da više niko ne vjeruje u obećanja velikih investicija i otvaranja fabrika.

Kad je u pitanju privreda, mišljenja sam da tom dijelu moramo pristupiti sasvim drugačije. U više navrata sam naglašavao da moramo pronaći realna i održiva rješenja. Primjera radi, Ključ je prije rata imao jaku drvnu industriju i znam da mnogi priželjkuju njen povratak. Međutim, teško da je možemo povratiti u prijeratnom obimu. Moramo potražiti aletrnativu. Zašto ne bismo iskoristili, naprimjer, naše turističke potencijale? Uz promišljenu promociju naših prirodnih ljepota, podršku sektoru ugostiteljstva, uslužnim djelatnostima, brendiranje našeg kulturnog naslijeđa, osmišljeno objedinjavanje svih društvenih manifestacija pod okriljem „Ključkog ljeta“ možemo našem gradu dati drugi život.

Druga stvar kad govorimo o privredi – treba nam manje priče, a više rada. Godinama pričamo o industrijskoj zoni, a još uvijek nemamo pristojnog prostora, sa svim pratećim sadržajima poput pristupnih puteva, snabdijevanja vodom i električnom energijom. Zašto bi nam investitori dolazili kad nemaju gdje smijestiti svoje pogone? Proširenje postojeće ili uspostavljanje nove industrijske zone treba svakako biti jedan od prioriteta novog načelnika.


S druge, u odnosu na privredu, strane imamo javnu upravu. Mnogo se u kampanjama govori o njenoj neefikasnosti, o stranačkom zapošljavanju, o velikim troškovima koje stvara. Kakvo je Vaše mišljenje po tom pitanju?

MUSIĆ: Prije svega, protiv sam demonizacije javnog sektora, jer se ovdje radi, između ostalih, o prosvjetnim radnicima, policajcima i ljekarima, dakle ljudima bez kojih nijedna zajednica ne bi mogla funkcionirati. Nijedna zajednica ne bi mogla funkcionirati ni bez općinske administracije i smatram da je depolitizovana i dobro organizovana javna uprava podjednako potrebna i građanima i njenim uposlenicima. Ono što bih ja stavio u fokus je povećanje otvorenosti i transparentnosti vlasti. Građani trebaju imati pristup informacijama o transakcijama koje svakodnevno vrši Općina, izvještajima o stepenu realizacije projekata, dok se sjednice Općinskog vijeća moraju prenositi uživo.

Pored toga, važno je naglastiti da nijedan uspješan načelnik nije postigao rezultate sam. Treba mu jak tim ljudi koji znaju raditi svoj posao: od službenika, preko uposlenika institucija i javnih ustanova, sve do predstavnika udruženja i mjesnih zajednica. Mislim da se danas u Ključu nedovoljno koristi ljudski potencijal koji bez ikakve sumnje imamo.

U donošenje odluka moramo konačno uključiti i građane, pogotovo po svim pitanjima koja se ih direktno tiču. Potrebna nam je aktivnija uloga savjeta mjesnih zajednica, a, ukoliko se ukaže potreba, trebamo biti spremni da organizujemo referendum po određenim pitanjima. U proteklom periodu često su se odluke u Općini donosile bez ikakvih konsultacija i, ponekad, nauštrb pojedinih mjesnih zajenica.

Još jedna tema, uvijek, čini se, aktuelna u predizbornoj kampanji su ulaganja drugih nivoa vlasti. Kako po tom pitanju izgleda Ključ?

MUSIĆ: Bježim od nadmetanja ko je doveo u Ključ više projekata. Na kraju krajeva ovdje se radi o novcu građana i obaveza je svih nivoa vlasti da ulažu u našu općinu. Dakle, broba za bolje pozicioniranje Ključa u finansijskim planovima svih ministarstava, institucija i zavoda je naš posao. Koji, moram dodati, može biti rađen puno kvalitetnije. Ja sam lično u nekoliko navrata pomagao trenutnom načelniku da osigura podršku za određene projekte u Bihaću i Sarajevu i on će vam sigurno priznati da je bilo puno pozitivnih rezultata u tom smislu. Nije dakle problem da nam drugi nivoi vlasti ne žele izaći u susret. Važno je samo da počnemo prema Sarajevu i Bihaću djelovati strateški, da pripremamo kvalitetne projekte i sav posao iz naše nadležnosti radimo u najkraćem mogućem roku.

Ono gdje sigurno ima mjesta za napredak je ravnomjernost ulaganja u mjesne zajednice. Svuda u BiH postoji problem da vlast radije ulaže u glasače, pa imamo situaciju da je urbani dio Ključa u proteklim godinama potpuno zapostavljen. Nije se ulagalo u infrastrukturu, stambene zgrade nemaju riješenih pristupnih puteva, nedostaje pješačkih staza, uređenih parking prostora. Gradu nedostaje obilježja urbane sredine. Vrijeme je da počnemo ulagati u svaki dio općine, u svaku mjesnu zajednicu, bez obzira za koga glasaju njeni stanovnici i glasaju li uopće.


N.D


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo