12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

12.11.2020 / 20:07 Intervjui - Razgovor za Vijesti.ba

Đahid Muratbegović: Povešćemo Konjic snažno naprijed!

Đahid Muratbegović: Povešćemo Konjic snažno naprijed!
Đahid Muratbegović / Vijesti.ba
Đahid Muratbegović godinama je prvi čovjek lidera među preduzećima namjenske industrije u BiH "Igmana" iz Konjica.

I u najvećoj krizi ova kompanija sačuvala je sve radnike te ugovorila nove višemilionske poslove. Muratbegović na predstojećim lokalnim izborima nosi listu SDA za OV Konjic.

Koji su glavni motivi zbog kojih ste se odlučili uključiti aktivno u politički život u lokalnoj  zajednici?  

MURATBEGOVIĆ: Odgovora na ovo vaše pitanje ima više i sa više različitih aspekata, tako da je vrlo teško navesti neke  razloge, a da čovjek ne navede sve i da opet odgovor ne bude kompletan.  

Jednostavno, ja sam Konjičanin, babo rahmetli je bio ugledni džematlija i Konjičanin, među prvim osnivačima stranke djeca, unuci, svi smo tu. Neskromno je, ali kažu mi da sam ja Konjicu dovoljno dao, ja smatram da je suprotno i da je puno toga što bih ja mogao i trebao dati Konjicu. Smatram da trebam svoje iskustvo i znanje iz privrednog života, prenijeti i pomoći novom načelniku i novom Općinskom vijeću da povedemo Konjic snažno naprijed. 

Šta smatrate najvećim problemom trenutno u Konjicu i na koji način možete pomoći u  rješavanju tih problema?  

MURATBEGOVIĆ: Konjic, kao i svi gradovi u BiH, osim Sarajeva ima jedan akutni problem, a to je odliv stanovništva i svi ostali problemi, ali i rješenja vežu se za ovaj problem. Kada napravimo Konjic sa još više radnih mjesta, sa modernom infrastrukturom, sa adekvatnim zdravstvom, sa zadovoljavajućim sportskim i  kulturnim životom, stvoriti ćemo preduslove za spriječavanje odlaska, a samim tim ćemo i riješiti akutne probleme grada Konjica.  

PD Igman je u proteklom periodu ostvario sjajne rezultate. Ima li i u kolikoj mjeri utjecaja efekte  na poslovanje firme pandemija korona virusa koja je pogodila cijeli svijet?  

MURATBEGOVIĆ: Kao i u svakoj oblasti života i u funkcioniranju PD Igman se uveliko osjete efekti pandemije. Ja neću govoriti o stanju na tržištu i ostalim ekonomskim pokazateljima, ja samo moram reći da žalimo za gubitkom života naših uposlenika, kako onih iz proizvodnje, tako i onih iz menadžmenta, kao  i članova porodica naših uposlenih i svih naših sugrađana. Iako ima više od 1.300 uposlenih, mi smo svi jedna velika porodica i zaista teško proživljavamo ove nenadoknadive gubitke, a sve ostalo, mi ćemo nadoknadaiti, Igman će biti i veći i jači.  

Koji privredni sektori u Konjicu imaju najviše mjesta za napredak i na koji način PD Igman, kao  nositelj privrede u Konjicu, može pomoći drugim, da kažemo, manjim kompanijama?  

MURATBEGOVIĆ: Privredni život u Konjicu u nekim „zlatnim“ vremenima, je bio simbioza u prvom redu namjenske, metalske, zatim drvne i građevinske industrije. Danas na bivšem Unisovom lokalitetu fukcioniraju, pored Igmana, mnoga uspješna preduzeća i ona su realno nosioci privrednog razvoja, građevinski sektor je u zadnjih par godina u blagoj stagnaciji, dok drvni sektor je onaj, koji po mom mišljenju, može više i bolje.  

Pored ovih nabrojanih, svakako da konjička općina svojim položajem ima izuzetne preduslove za  razvoj turizma, ali i poljoprivrede i stočarstva.  

PD Igman već odavno za sve vrste usluga kako proizvodnih, tako i svih ostalih ima saradnju sa  firmama sa područja Konjica i na taj način pomaže mnoge manje kompanije, mi samo ono što ne  možemo imati u Konjicu, tražimo na ostalim tržištima.

Pored ogromnih obaveza u PD Igman, stignete obavljati i funkciju predsjednika FK Igman, koji ove sezone u Prvoj ligi FBiH ima velike ambicije. Može li FK Igman ući u Premijer ligu, što bi bio najveći uspjeh u klupskoj historiji?  

MURATBEGOVIĆ: FK Igman je ljubav svih nas Konjičana, FK Igman je uvijek bio pokazatelj kvalitete života u Konjicu, jer kada je FK Igman dobar i jak i život u Konjicu je isti takav. Moje ambicije su da napravim preduslove  da na utakmice Igmana, dolazi što više gledatelja svih uzrasta. Dva su uslova za to: kvalitetna  stadionska i prateća infrastruktura i kvalitetne igre Igmana sa što većim brojem domaćih igrača.  

Upravo su završeni radovi na pomoćnom terenu, sada ćemo uraditi sve za što kvalitetniju edukaciju  naših trenera, kako bi se na tom terenu rađali novi talenti. Neću nabrajati sve velike igrače koje je  Igman dao za svojih 100 godina postojanja, jer ću nekog uvijek zaboraviti i to je onda uvijek jedna  nepravda. Svi ti asovi su garant da u dolini Neretve i danas ima mnogo fudbalskih bisera i moja ambicija je da ih na stadionu Igmana, brusimo na najbolji mogući način.  

Premijer liga, kada završimo tribinu, restoran, fitnes centar, formiramo jake omladinske selekcije, Premijer liga će sama doći, a to nije daleko. Sve ostalo, ulaganje ogromnih sredstava da bi jednu godinu  bili premijerligaši, nije put koji je ispravan i kojim želimo ići. Kada FK Igman bude funkcionirao i kada se  bude volio, kao što funkcionira PD Igman i kao što uposlenici vole PD Igman, tada će i FK Igman biti  stabilan premijerligaš.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo