8°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

22.05.2023 / 18:24 Intervjui - Iz sjedišta EU

Konaković za Vijesti: Pesimista više nema, dobre vijesti za BiH iz Brisela

Konaković za Vijesti: Pesimista više nema, dobre vijesti za BiH iz Brisela
Foto: Vijesti.ba

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković učestvovao je danas u Briselu na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU.

Nakon sastanka je u razgovoru za Vijesti.ba poručio da je vrlo važna stvar da se sastanak uopšte dešava u ovom formatu.

- Najvažniji zaključak je da će se u ovom formatu nastaviti češći dijalog. Nekoliko ministara vanjskih poslova predložilo je češće susrete ministara vanjskih poslova EU sa ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, a podržali svi drugi. Time se potvrđuje opredjeljenost EU da se proces priključivanja zemalja Zapadog Balkana dešava brže nego što je to izgledalo samo prije nekoliko mjeseci ili godina. To je jedna vrlo važna poruka, kaže Konaković i dodaje:

- Druga jeste da oni sada horski i vrlo sinhronizovano, jednoglasno zagovaraju politiku proširenja što ranije nije bio slučaj.

Dodao je da su ranjije postojale neke zemlje koje su bile protivnici proširenja EU.

- Tih pesimista više nema. I svi su zaista vrlo kvalitetno u kontekstu proširenja EU govorili o značaju da zemlje Zapadnog Balkana u tom procesu nađu svoje mjesto.

Dodao je i da se analiziralo ono što su alteri u BiH učinili u ovom periodu.

- Ugodno je danas bilo predstavljati BiH jer smo dobili pohvale za vidljive rezultate u prva tri mjeseca rada novog Vijeća ministara. To naravno nije dovoljno, niti je to sve što treba da uradimo. To je jedan dobar start, ali potvrđuje da je taj start drugačiji od svega do sada viđenog u pogledu reformi koje nas očekuju na evropskim putu. Mi smo s naše strane govorili o tome da nam trebaju konkretnije podrške u implementaciji nekih projekata, da su reforme vrlo važne za budućnost ali da nam treba nešto i za sadašnjost, da nam treba neka vrsta malo konkretnije podrške kojom bi nas se dodatno osnažilo i kako bi naša ekonomija mogla raditi reforme na evropski način, a da naša domaća privreda to ne trpi, rekao je Konaković za Vijesti.ba

Dodaje da pred BiH ostaju obaveze iz 14 ključnih prioriteta.

- Niko nije govorio da treba nekoga preko reda primati u EU ili nekoga ko ne ispunjava uslove, jer bi to remetilo harmoniju i mir u EU, ako toga ima u EU, kaže Konaković i dodaje:

- Ali radi se o mnogo dinamičnijem procesu. Oni će biti naši partneri, posebno ministarstva vanjskih poslova, kako bismo mi ispunili svoje uslove koji nisu nimalo lagani. S druge strane govori se i o tome da ne budu više tako kruti, kada je riječ o narednim koracima, da se može malo brže koračati, kaže Konaković.

Navodi da su danas iz Brisela ovo dobre vijesti za BiH.

- Ali to istovremeno znači obavezu za domaće političare da učine iskorake na evropskom putu, jer to će donijeti bolje plate, bolje uslove života građanima i normalizaciji života. Što se više budemo bavili evropskim putem imaćemo manje vremena za neke konflikte koji nikome dobro ne donose, kaže Konaković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo