14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

13.06.2024 / 20:00 Intervjui - Razgovor za Vijesti

Čolaković: U Mostaru je svaki glas sudbinski važan! Cilj je gradonačelnik, a ovo je ponuda

Čolaković: U Mostaru je svaki glas sudbinski važan! Cilj je gradonačelnik, a ovo je ponuda
Foto: Vijesti.ba
Hoće li se probosanske stranke u Mostaru konačno izboriti za mjesto gradonačelnika...

Uskoro će dva mjeseca od kada je mostaraska SDA dobila novo rukovodstvo. Na čelu tima nove, mlađe generacije političara ove stranke koja će u narednom periodu ponijeti veliku odgovornost, je diplomirani inženjer elektrotehnike Alis Čolaković. Rođen je 1981. godine i aktuelni je vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara.

S Čolakovićem smo razgovarali o stanju u Mostaru, prioritetima u radu i ciljevima, te o predstojećim izborima u gradu na Neretvi...

Uskoro će dva mjeseca od kada ste izabrani za predsjednika GO SDA Mostar, dosta ste vremena proveli na terenu, kakvo je stanje i raspoloženje među članstvom dolaskom nove ekipe na čelo organizacije?

ČOLAKOVIĆ: Prvenstveno, želim da vam se zahvalim na interesu i prilici da razgovaramo. Što se tiče stanja na terenu i raspoloženja među članstvom, mogu kazati da sam zadovoljan. Reakcije članova, istaknutih aktivista i simpatizera su pozitivne i preovladava jedna dobra energija sa dosta konstruktivnih i dobronamjernih prijedloga.

Veći dio članstva SDA je u ranijim godinama zamjeralo slabu komunikaciju s nižim nivoima, lokalnim zajednicama. Jeste li uspjeli promijeniti taj pristup i paradigmu?

ČOLAKOVIĆ: Tačno je da je dobar dio članstva prethodnih godina zamjerao slabu komunikaciju između rukovodstva Gradskog odbora i nižih nivoa organizovanja i moram kazati kako je to bio jedan od primarnih motiva zbog čega sam prihvatio kandidaturu za predsjednika.

U prethodnih manje od mjesec dana obišli smo gotovo sve mjesne odbore i bili prisutni u lokalnim zajednicama na svim područjima Mostara. Razgovarali smo i održali produktivne sastanke te razmijenili mišljenja i ideje o brojnim temama koje se tiču svakodnevnog života građana, ali i funkcionisanja stranke.

To je jedan dobar recept za rad u budućnosti, jer su upravo ti mjesni odbori pokretačka snaga SDA. Tu su ljudi od moralnog i stručnog integriteta, dugogodišnji društveni aktivisti, prepoznatljivi u svojim zajednicama, koji su inicirali ili realizovali brojne društveno-korisne projekte i bili uvijek na usluzi sugrađanima, tako da smatram da smo za kratak period uspjeli promijeniti paradigmu rada i djelovanja.

Potpisali ste koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima sa strankama BH Zeleni i BPS-o. Šta je cilj, namjera i krajnja ambicija?

ČOLAKOVIĆ: Kao što ste kazali, prošle sedmice smo potpisali koalicioni sporazum o zajedničkom djelovanju na lokalnim izborima u Mostaru, u oktobru ove godine. U tom pogledu, nama je vrlo bitno da se niti jedan glas „ne baci“, uslovno rečeno.

Izborna pravila i matematika u Mostaru je poprilično specifična i drugačija od drugih općina i gradova u BiH, zato nam je vrlo važno ukrupnjavanje na političkoj sceni, posebno onih stranaka koje se deklarišu kao probosanskohercegovačke. Primarni cilj je postići rezultat koji će omogućiti izbor gradonačelnika koji će biti gradonačelnik čitavog grada i svih njegovih građana.

Izbori u Mostaru su specifični, probosanske stranke pokušavaju doći do 18 ruku u GV, i to se uspjevalo već. Međutim u finalu u glasanju u Gradskom vijeću uvijek bi neko “iskočio”. Koliko je važna saradnja sa ostalim strankama i koalicijama i može li konačno Mostar dobiti gradonačelnika koji nije HDZ-ov?

ČOLAKOVIĆ: Kao što sam dijelom već kazao, izborna pravila i matematika u Mostaru je ipak malo specifičnija nego u drugim sredinama. Imamo gradsku izbornu jedinicu na kojoj se bira 13 vijećnika i izborne jedinice gradskih područja na kojima se biraju preostala 22 vijećnika. Svi jako dobro znamo šta se desilo 2020. godine. Koalicija za Mostar je bila generator i motor koji je okupljao i uspjeli smo sa drugim strankama, koje za sebe barem deklarativno kažu da su probosanskohercegovačke, doći do 18 vijećničkih mandata i većine, međutim dvije vijećnice Naše stranke nisu podržale dr. Guzina i tako je ponovo izabran HDZ gradonačelnik.

Pozivam sve građane da dobro razmotre situaciju i razmisle kome daju glas koji može odlučiti o sudbini našega grada. U tom kontekstu, ovaj put mi kao Koalicija za Mostar smo više nego konkretni i transparentni. Obavili smo konstruktivne razgovore sa drugim subjektima i blokovima stranaka, razmijenili mišljenja i jasno iznijeli naše stavove.

Naša ponuda je više nego konkretna i korektna: Ona probosanskohercegovačka stranka ili koalicija stranaka koja osvoji najveći broj mandata u Gradskom vijeću neka predloži kandidata za gradonačelnika i da ga svi podržimo, a naravno mi ćemo, kao Koalicija za Mostar, imati kompetentnu i stručnu osobu, visokih moralnih, ljudskih i profesionalnih kvaliteta, koja će biti kandidat ili kandidatkinja za gradonačelnika i to će brzo biti javno obznanjeno.

Šta su najveći problemi u Mostaru trenutno po Vašem mišljenju?

ČOLAKOVIĆ: Neću ništa posebno novo izmisliti ako kažem da su nažalost i danas, toliko godina poslije rata, među najvećim problemima ruševine iz tog perioda koje moramo adekvatno sanirati i iznaći najbolja rješenja, uvažavajući sve kulturne, historijske i arhitektonske znamenitosti određenih objekata, zatim sigurnosna situacija koja nije na zadovoljavajućem nivou i mora biti bolja, sa većom prisutnošću policijskih službenika na terenu, čistoća i uređenje grada, kao i vrlo izraženi problem deponije na Uborku, zatim nelegalna i neplanska gradnja, kao i stvaranje uslova za više ulaganja i investiranja u naš grad. Na tome posebno moramo poraditi jer uistinu imamo odličan potencijal i resurse. Mi ćemo kao Koalicija za Mostar sa timom stručnjaka i eksperata napraviti adekvatnu analizu po svim tim oblastima i ponuditi našu viziju Mostara građanima.

Šta su rješenja koja će građanima ponuditi SDA ili vaša koalicija?

ČOLAKOVIĆ: Nastavno na prethodno pitanje i odgovor, problema je zaista dosta, ali moram kazati kako je Koalicija za Mostar u Gradskom vijeću djelovala proaktivno i pokrenula brojne pozitivne i konkretne stvari. To je najbolje vidljivo i mjerljivo kada pogledamo i uporedimo konkretan rad vijećnika sa učinkom i radom drugih u Vijeću, a ne sa paušalnim i populističkim izjavama, statusima i vijećničkim inicijativama od kojih građani ovog grada nemaju ništa. Kao što sam kazao, sa timom stručnjaka, Koalicija će izanalizirati stanje u svim oblastima i ponuditi rješenja, koja će biti jasna i mjerljiva, a primarni fokus rada u narednom periodu bit će Mostar kao grad ravnopravnih građana i ravnomjernog razvoja svih njegovih dijelova, a paradigma toga jeste uređenje Centralne zone koju mi vidimo kao mjesto spajanja ljudi, a neki je vide kao mjesto razdvajanja i podizanja nekih novih „berlinskih zidova“ u srcu Evrope što nipošto ne smijemo dozvoliti.

S. Ćenan

(Vijesti.ba)

Izdvajamo