22°C
Mostar 29°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 27°C
Bihać 25°C

24.06.2024 / 14:53 Svijet - Josep Borrell

EU može zaobići mađarsku blokadu prihoda od zamrznute ruske imovine

EU može zaobići mađarsku blokadu prihoda od zamrznute ruske imovine
Foto: FENA

Evropska unija je pronašla način da iskoristi prihode od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu, uprkos blokadama Mađarske, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Vlade EU su se u maju složile da koriste profit od imovine zamrznute unutar bloka za pomoć Ukrajini, pri čemu je 90 posto sredstava namijenjeno za vojnu pomoć. Mađarska, međutim blokira odobrenje potrebnih zakonskih mjera, kažu diplomate.

Mađarska održava srdačnije odnose s Moskvom od bilo koje druge države članice EU. Budimpešta ne daje oružje Ukrajini, a premijer Viktor Orban kritizirao je druge članice EU i NATO-a zbog toga, tvrdeći da potpiruju rat.

S prvom tranšom prihoda u vrijednosti od 1,4 milijarde eura koja dospjeva iduće sedmice, zvaničnici EU traže način da omoguće da se sredstva odmah iskoriste za pomoć Ukrajini u odbrani od ruske invazije.

Borrell je kazao da su zvaničnici EU sada pronašli način da odobre mjere bez potrebe za pristankom bilo koje države članice koja se suzdržava od prvobitne odluke.

- Imamo zakonsku proceduru kako bismo izbjegli bilo kakvu blokadu - izjavio je on uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nije razgovarao s novinarima na putu ka sastanku. U kratkom komentaru na Facebooku, naveo je:

- Milijarde više za Ukrajinu, ovaj put kršenjem evropskih pravila i izostavljanjem Mađarske.

Borrell je, međutim kazao da, “budući da Mađarska nije učestvovala u odluci, nije neophodno da učestvuje u provedbi”.

- Sada moramo provesti tu odluku. Novac će stići iduće sedmice. I ja ne mogu držati taj novac u džepu, taj novac je za vojnu podršku Ukrajini - izjavio je novinarima.

Borrell je kazao kako se nada da će ministri podržati plan na svom sastanku.

Plan EU za trenutno korištenje profita od zamrznute ruske imovine odvojen je od odluke čelnika G7 u ovom mjesecu da buduća sredstva iskoriste za finansiranje 50 milijardi dolara zajmova Ukrajini, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo