13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

31.03.2024 / 12:45 BiH - Batajnica

Vučić odgovorio Konakoviću: Nije mi problem...

Vučić odgovorio Konakoviću: Nije mi problem...
Foto: Arhiva / ATA Images
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije nakon obilaska jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije u Batajnici je, između ostalog, komentarisao i izjavu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, koji mu je poručio kako bi trebalo da podrži Rezoluciju o Srebrenici, ako misli dobro Srbiji.

Vučić je najprije naglasio kako mu nije problem pokazati ljudskost i da se pokloni žrtvama bošnjačkog naroda, to je, kako kaže, učinio.

"Nije mi problem da iskažem iskreno saučešće svim porodicama tragično ubijenih Bošnjaka, sve što je njima strašan problem, a nikada to nisu uradili na stratišu srpskog naroda - bilo na teritoriju Federacije, RS-a ili Srbije, jer, valjda Srbi nisu nigdje ubijani. Meni to nije problem, ja volim i poštujem bošnjački narod", smatra Vučić pa nastavlja:

"Slušam njihove laži godinama. Koliko godina to traje - pucao je snajperom, ubijao ljude po Sarajevu... Džabe vi budalama da govorite kakvi su lažovi. Lagat će dok je svijeta i vijeka."

Komentarišući Konakovićeve poruke da bi navedenim činom trebao pokazati ljudskost i hrabrost Vučić kaže:

"A onda on kaže 'ljudskost da pokažeš'. Aha. Pa kad ljudskost pokažeš onda ga dočekate tako što ga linčujete. Ali, neće biti da je do ljudskosti. Bit će da vi insistirate na tome zbog pravno-političkih konsekvenci, što se vidi iz samog odgovora."

Također, dodaje i kako nije pitanje priznanja da se dogodio "strašan zločin", pokazivanja žaljenja, ljudskosti ili bilo čega drugog već onoga što treba da slijedi.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegvovine Elmedin Konaković izjavio je jučer da predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić još jednom propušta priliku da pokaže hrabrost i liderstvo i stavi tačku na genocid u Srebrenici.

"Vučić propušta priliku da podrškom Rezoluciji, koja u međunarodnim okvirima znači jako puno, zapravo možda i stavlja tačku na genocid u Srebrenici presudom međunarodnog suda. On ponovo stvari vodi u suprotnom pravcu, lobira za neusvajanje rezolucije, ima neka svoja posebna objašnjenja zašto to radi. Zapravo bi najbolje bilo da podrškom toj rezoluciji doprinese skidanju kolektivne odgovornosti sa srpskog naroda", izjavio je Konaković ranije, reagujući na izjavu Vučića kako Bošnjaci spremaju Rezoluciju o Srebrenici i da će ih u tome podržati zapadne sile, a da će se Srbija tome usprotiviti.

Konaković mu je poručio da ako zaista misli dobro Srbiji i Srbima u regionu treba da podrži Rezoluciju o Srebrenici.

"Da bi to uradio za to treba hrabrost i liderstvo, koji on, u ovom slučaju, još uvijek nije pokazao", kazao je ranije Konaković.

Također, na kraju današnje konferencije, na novinarsko pitanje o najavljenoj tužbi premijera Kosova Albina Kurtija protiv Srbije za genocid, predsjednik ove zemlje je kazao kako se ne bave time što priča Kurti.

"On je čekao da neka druga zemlja podnese tužbu za genocid, jer oni nisu priznata zemlja u UN-u i ne može podnijeti tužbu pred Međunarodnim krivičnim sudom", dodao je Vučić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo